Blog – Bang voor verandering

Een paar weken geleden stelde een zadelmaker me een interessante vraag: “Waarom ben je TreeClix begonnen?” Het deed me nadenken over mijn reis. Verrassend genoeg was mijn antwoord zowel waar als tegenstrijdig. Niet dat ik hier nooit eerder over had nagedacht, maar ineens viel werd ik me er bewust van.

Paarden trainen: verandering omarmen

Ik heb altijd geloofd in het trainen van paarden met als doel hen te helpen zich te ontwikkelen en te verbeteren, en dus te veranderen. Ik begon op zesjarige leeftijd met paardrijden en sinds ik oud genoeg was om het te begrijpen, was mijn doel mijn paard te helpen zich te ontwikkelen en beter te worden. Ik wilde dat mijn paarden grotere spieren, een dikkere nek en een meer ontwikkelde achterhand kregen. Na een goede trainingssessie leek mijn paard altijd groter voor mij, alsof hij in een uur 5 cm was gegroeid. Mijn doel was om mijn paarden te veranderen door middel van voeding en training. Het zien van hun groei en verbeterde houding maakte me trots; het toonde aan dat we goed bezig waren.

Ook toen ik als trainer werkte met veel paard-ruiter combinaties, was mijn doel altijd om de paarden te helpen verbeteren. Hen te laten groeien en zich te ontwikkelen, kracht op te bouwen en flexibiliteit te winnen. Het zien van hun verandering in de loop van de tijd, of het nu jaren, maanden of zelfs weken waren, was de beste beloning.

Zadels passen: bang voor verandering

Op 32-jarige leeftijd begon ik als zadelpasser. In cursussen over zadelpassen leren we veel over de anatomie en conformatie van paarden, hoe ze zouden moeten bewegen en hoe we hun (huidige) conditie moeten beoordelen. We leren ‘templates’ te maken en goede gegevens bij te houden. Maar we leren niet hoe we de onvermijdelijke veranderingen die paarden doormaken, moeten aanpakken, behalve misschien door het gebruik van zadelonderleggers of verwisselbare bomen.

Plotseling was ik bang dat paarden zouden veranderen. Ik maakte me zorgen dat de zadels die ik had aangemeten misschien niet meer zouden passen. In feite wilde ik wanhopig dat de paarden hetzelfde zouden blijven. Toen ik dit uitlegde aan de persoon die naar TreeClix vroeg, lachte hij: “Dat slaat nergens op!” En hij had gelijk—het slaat nergens op.

Maar paarden veranderen wel

Natuurlijk kan niemand precies voorspellen hoe het lichaam van een paard zal veranderen, maar het is waarschijnlijk dat het vele malen zal veranderen, vooral in breedte. De meeste paarden ervaren aanzienlijke seizoensgebonden veranderingen. Maar ook factoren zoals blessures, verhuizing naar een nieuwe stal, veranderingen in training, voeding of ruiter kunnen de conditie van een paard beïnvloeden. En zoals eerder gezegd: door ze te trainen zullen ze veranderen.

Wist je dat veel paarden, vooral dressuurpaarden, over de jaren heen smaller worden door houdingsveranderingen? Hoewel ze spieren opbouwen, toont het thoracale gebied (T6-T14) meer houdingsveranderingen dan spiergroei. Het trainen van de ‘thoracic sling’ helpt het paard zijn schoft te liften, zijn rug te gebruiken en zijn bekken en achterbenen te buigen. Deze schoftlift wordt in de loop der jaren zichtbaarder in de algehele houding van het paard. Dit kan resulteren in een paard dat tot wel 3 cm smaller wordt in het gebied waar de zadelboompunten zitten.

Waarom een zadel aanpassen?

De pasvorm van een zadel wordt direct beïnvloed door de conditie (breedte) van het paard. Op zijn beurt wordt het paard beïnvloed door het zadel. Daarom is het cruciaal om het zadel, elke keer dat we het controleren, aan te passen. Afhankelijk van de leeftijd, rij-intensiteit en niveau van het paard, moet het zadel elke 2-6 maanden worden gecontroleerd. Elke verandering in het paard moet worden weerspiegeld in de pasvorm van het zadel. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het paard geholpen wordt door het zadel en niet belemmerd of zelfs gewond raakt door een slecht passend zadel.

Natuurlijk moeten de kussens goed gevuld zijn. Maar nog belangrijker, om het paard te ondersteunen, moeten we ook de boom breedte regelmatig aanpassen. De boom breedte moet overeenkomen met de breedte van het paard (voor exacte metingen, zie onze YouTube-video’s).

Waarom ben ik TreeClix begonnen?

Dit brengt ons terug bij de oorspronkelijke vraag die me werd gesteld. De reden dat ik TreeClix ben begonnen is om de onvermijdelijke veranderingen in het lichaam van een paard aan te pakken en ervoor te zorgen dat het zadel altijd perfect past. Met TreeClix kan ik de boommaat elke keer dat ik een paard controleer op de juiste instelling zetten. Door gemakkelijke aanpassingen mogelijk te maken, helpt TreeClix om het comfort en de prestaties van het paard te behouden. Het voorkomt ongemak en mogelijke blessures door een slecht passend zadel. Deze innovatie helpt me ervoor te zorgen dat zowel paard als ruiter elke dag optimaal kunnen presteren.

Wat zijn jouw gedachten?

Ik ben me ervan bewust dat de veranderingen die ik hierboven heb besproken zullen variëren afhankelijk van het ras, de discipline en andere factoren. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen over dit onderwerp. Of je nu een zadelpasser, ruiter of instructeur bent, ik hoor graag waar je vandaan komt en wat je ervaringen zijn met verschillende rassen.

More articles