Hoefslag Magazine – ‘Luister naar je paard!’
Horse with dressagerider on it, cantering in dressage arena

Luister naar je paard!

Hoefslag Magazine heeft afgelopen jaar een artikel gepubliceerd, waarin Jolanda van der Leeden uitlegt waarom een precieze afstelling van de boommaat belangrijk is. 

“De boommaat moet altijd kloppen. Als deze niet klopt dan heeft dat grote gevolgen voor het paard. De boombreedte kan voor je paard te wijd of te smal zijn. 

Als hij te wijd is, dan kan het zadel aan de voorzijde zakken, al is dit niet altijd het geval. Wel geeft dit altijd een teveel aan druk aan de voorzijde en langs de schoft. Als een zadel langs de schoft drukt, is het voor het paard onmogelijk om correct te bewegen. Hij heeft dan geen ruimte meer om de schoft omhoog te brengen, zich naar voren te bewegen en de ruiter daarin mee te nemen.

Gevolgen van deze manier van lopen zijn bijvoorbeeld rijtechnische problemen als slechte nageeflijkheid (duwen of juist achter het bit lopen), moeilijker door de bochten komen, minder vloeiende overgangen en dat alles kan uiteindelijk makkelijk resulteren in blessures in de voorhand zoals lage halsproblemen.”

Lees het artikel om te weten te komen wat de gevolgen van een te smal zadel zijn!

 

More
articles